top of page

Waarom de blockchain een game changer is


Wat is de blockchain?

Internet bracht ons gratis informatie. De blockchain brengt ons nu gratis transacties. De blockchain is een gedecentraliseerde grootboekrekening in de cloud. Doordat elke transactie door alle op de blockchain aangesloten servers geverifieerd moet worden vervangt de blockchain het aspect vertrouwen dat het centrale deel vormt van elke transactie. Hierdoor ontstaan er ongeëvenaarde mogelijkheden en kansen. Door de toevoeging van 'smart contracts' (Ethereum) ontstaan er nieuwe bedrijven en verdienmodellen waarin het vertrouwen en de 'middleman' vervangen worden door de blockchain.

De blockchain vervangt het vertrouwen

Elke mutatie (entry) op de blockchain is alleen maar waar, perfect en correct als alle computers en servers hetzelfde zeggen. Overal ter wereld wordt de exact gelijke grootboekrekening bijgehouden. Het wordt nu heel moeilijk om vals te spelen. Iets wat met centraal geleide systemen veel makkelijker is.

Voor eigendomsoverdracht is 'vertrouwen' altijd essentieel.

En dat is nu voor het eerst niet meer in handen van een persoon of een entiteit maar het grotere democratische systeem - de blockchain.

De blockchain is meer dan Bitcoin

Op dit moment wordt de blockchain voornamelijk geassocieerd met de digitale valuta Bitcoin, maar dit is maar een klein onderdeel van het uitgestrekte en het groeiende landschap dat blockchain heet.

Steeds meer bedrijven en branches ontdekken dat als het vertrouwen geregeld is het bedrijfsmodel ook anders en efficiënter kan. Veel businessmodellen gaan nu op de schop. Van containerafhandeling tot de verkoop en afwikkeling van onroerend goed transacties. Nieuwe bedrijfjes worden uit de grond gestampt en geld ophalen is veel makkelijker doordat ze zelf munten (een aandeel in het bedrijf) uit kunnen geven, de zogenaamde ICOs (initial coin offerings).

Wat zijn Smart Contracts?

Het concept wordt nog veel sterker als je de mogelijke toepassing van 'smart contracts' toevoegt. Het op Ethereum gestoelde concept van 'smart contracts' automatiseert de papieren afhandeling van alles wat transacties zijn. Documentatie, procedures en protocollen kunnen nu 'smart' geregeld worden. Hierdoor kan veel van de papierafwikkeling gestroomlijnd en in de blockchain geregeld worden.

Verschillende branches en industrieën experimenteren hier nu mee. Overal waar diensten worden aangeboden waar een 'middleman' is, denken ze na of zij dat niet efficiënter op de blockchain zouden kunnen doen.

Banken en financiële instellingen krijgen het zwaar

Een industrie die dit lang heeft laten liggen maar het nu serieus verkent, zijn banken en financiële instellingen, die verkennen hoe de blockchain wordt gebruikt om waarde tussen elkaar over te dragen. Het is sneller, goedkoper en transparanter dan sommige van de bestaande praktijken die we vandaag hebben, zoals SWIFT, het huidige internationale betaalsysteem. Veel van de betalingen die we vandaag doen, zijn via dit netwerk. Veel innovatie heeft hier echter niet plaatsgevonden.

Dus veel diensten die banken nu aanbieden zullen langzaam verschuiven naar de blockchain. De blockchain slaapt nooit en je kan altijd bijna kosteloos transacties doen (de bank is in het weekend nog altijd dicht!). De eerste vormen van leningen en hypotheken zijn nu ook al beschikbaar en worden aangeboden door jonge inventieve bedrijven.

Banking the unbanked

Een rapport van Santander, schatte dat blockchain-technologie de infrastructuurkosten van banken zou terugbrengen met USD20 miljard per jaar. Een ander voordeel van de blockchain is de mogelijkheid om markten beter te bedienen. Er zijn twee miljard mensen over de hele wereld die geen toegang hebben tot banken (unbanked), en bij het openen van een bankrekening zijn zij gemiddeld 7,7 procent aan kosten kwijt. Op de blockchain kan dit voor een fractie van die kosten (zoals via de cryptomunt Omisego).

Blockchain versterkt aanverwante exponentiële technologieën

De blockchain technologie gaat ook hand in hand met andere exponentiële technologieën (denk aan internet of things) waar steeds meer apparatuur wordt aangesloten op het internet, van cola-automaten tot garagedeuren. Al deze toepassing kunnen nu ook transacties toelaten zonder dat het 'vertrouwen' van mensen nodig is om de transactie door te laten gaan.

Zijn advocaten straks werkloos?

Heel veel van de vertrouwde beroepen zoals notaris, accountant en advocaat zullen gaan veranderen. Zij moeten nadenken hoe zij in een nieuwe wereld waar het 'vertrouwen' is uitbesteed aan de blockchain waarde kunnen blijven toevoegen.

Kortom, heel veel om over na te denken, en het aantal nieuwe bedrijfsmodellen en toepassingen zullen in de komende jaren snel toenemen. Door disruptieve innovatie wordt de wereld in z'n geheel alleen maar beter. Het is echter begrijpelijk dat bepaalde beroepsgroepen hier niet echt op zitten te wachten.

In deze snel ontwikkelende omgeving staat enorm veel te gebeuren. Het zal met vallen en opstaan gaan, maar omdat er echt waarde wordt gecreëerd ziet de toekomst er zonnig uit.

Mocht u meer informatie willen over deze dynamische ontwikkelingen en de invloed ervan op uw bedrijf of bedrijfstak neem dan contact met ons op via arjan@cryptos4all.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page